Blog NAH

Elektrische fiets

Hoewel fietsen nog belastend is voor mijn brein, besluit ik toch over te stappen naar een elektrische fiets. Zo vergroot ik wat meer mijn wereld en kan ik op deze manier nog meer conditie opbouwen. Edwin en ik lopen een paar keer een rondje door de fietsenwinkel. Ik kijk vooral naar de prijs en het uiterlijk van de fiets. Edwin meer naar de gadgets en de accu. Ook hierin zijn we complementair aan elkaar.

Als we uiteindelijk geholpen worden door een verkoper legt hij het verschil uit tussen mijn twee favoriete fietsmerken. Tuurlijk wordt het de duurste en ik mag een testrit maken. De verkoper begint het systeem uit te leggen hoe ik moet schakelen en hoe ik nog meer wielaandrijving kan krijgen. Ik zeg dat niet alles binnenkomt wat nieuwe informatie betreft vanwege mijn hersenletsel. De man snapt het en laat de handelingen stap voor stap zien terwijl hij rustig praat. Dan rijd ik een rondje. Ik schakel en schakel en concludeer dat het een heerlijke fiets is, maar de trapondersteuning tegenvalt. Ik zal wel moe zijn van een actieve ochtend dat mijn kracht niet optimaal is. Maar de fiets is prachtig en ik wil hem gewoon hebben. Nog voordat ik weer bij het eindpunt ben, zegt de verkoper: ‘Je hebt de trapondersteuning niet ingeschakeld he!’ Ik begin keihard te lachen, vooral opgelucht, want ik heb een crush op deze fiets. De verkoper legt het nogmaals uit. Had hij net ook gezegd dat ik meerdere keren op het plusje moet klikken? Ik mag nog een testronde rijden, druk op de juiste knoppen en ga als een speer. Wow, dit is geweldig. ‘Ik koop ‘m’ roep ik enthousiast. Ik ben heel slecht in onderhandelen en afdingen, maar de verkoper is blij met mij.  

Na wat uitleg over verzekeringen en het invullen van het papierwerk (dat laat ik aan Edwin over, want ik weet zelfs mijn telefoonnummer niet meer door alle prikkels aan informatie, licht en geluid) mag ik als cadeau een fietsmandje uitkiezen. Bij het zien van een aantal suffe exemplaren, stel ik voor of het ook een fietshelm mag zijn. De verkoper kijkt me verrast aan en zegt dat dat een uitstekend idee is. Ik heb reeds hersenletsel, maar ik wil geen enkel risico meer lopen als het om mijn brein gaat. Ja, zo’n helm is niet hip en mijn kinderen lachen me uit, maar ik word vast de nieuwe trendsetter. Alle fietsers die elektrisch willen rijden: bescherm je kop, zet een helm op!